Evropski teden programiranja

Med 11. in 17. oktobrom 2014 bo drugič potekal evropski teden programiranja. Na množičnih dogodkih in v učilnicah bo sodelovalo več milijonov otrok, staršev, učiteljev, podjetnikov in oblikovalcev politik, da bi se naučili programiranja in z njim povezanih spretnosti. Namen projekta je, da programiranje postane bolj prepoznavno, da se razvozla skrivnost teh spretnosti in da se ob učenju povežejo motivirani ljudje.

Gre za civilno iniciativo mladih svetovalcev komisarke Neelie Kroes, ki je pritegnila podporo programerskih in izobraževalnih gibanj, kot sta CoderDojo in Rails Girls, ter velikih tehnoloških podjetij na področju informacijske tehnologije, ki se trudijo približati programiranje milijonom otrok, na primer s spoznavnimi tečaji programiranja, razvijanjem učnih modulov in usposabljanjem učiteljev. Podjetja, kot so Rovio (Angry Birds), Microsoft, Google, Telefonica, Liberty Global in Facebook, podpirajo evropski teden programiranja, številna med njimi v okviru zavez iz velike koalicije za digitalna delovna mesta.

Zakaj je programiranje pomembno?

Osnove programiranja bodo potrebne za številna delovna mesta v bližnji prihodnosti. Za več kot 90 % samostojnih poklicev je danes potrebnih vsaj nekaj kompetenc s področja IKT. Poleg tega so strokovnjaki s področja IKT ključni steber moderne delovne sile v vseh sektorjih evropskega gospodarstva. Potreba po njih se vsako leto poveča za 3 %, število diplomantov s tega področja pa te številke ne dohaja. Zato številna prosta delovna mesta za strokovnjake IKT ostajajo nezapolnjena kljub visoki stopnji brezposelnosti v Evropi. Če te težave ne bomo primerno rešili na evropski in nacionalni ravni, nam bo do leta 2020 primanjkovalo 900 000 strokovnjakov IKT.

Več o tem v izjavi za javnost Evropske komisije: 

Ne spreglejte: evropski teden programiranja med 11. in 17. oktobrom 2014. Uresničite svoje zamisli s #programiranjem

Video

Vabilo komisarke Neelie Kroes k sodelovanju v evropskem tednu programiranja:

Programiranje je zabavno: uradni promocijski video

Last modified: Friday, 5 September 2014, 8:30 PM